Hoe het ooit begon

Dit jaar is het inmiddels de 31ste keer dat WTC Café Wilhelmina een wielertoertocht op het programma heeft staan. Maar hoe is dit ooit begonnen?

Zo'n 31 jaar geleden, om precies te zijn 15 januari 1991, is het idee van een jaarlijkse wielertocht ontstaan. Vijf fietsende mannen zitten als ‘jonge jongens’ bij elkaar bij Wim van der Mark, toenmalig voorzitter van WTC Café Wilhelmina. Ze broedden het plan uit om een eigen wielerronde te organiseren, in samenwerking met het Eindhovens Dagblad (ED). Valkenswaard heeft dan al jaren zijn Diekirch-Valkenswaard; er bestaat een Omloop van de Kempen en onze club gaat voor de Ronde van het ED. Harry van den Bor (lidnummer 1 en medeoprichter van onze vereniging) gaat de tocht uitzetten, iets wat hij al jaren doet wanneer we met de club een grotere tocht gaan rijden. Er wordt gekozen voor de afstanden van 200, 150 en 100 km en ook een familietocht. De routes leiden zoveel mogelijk door het verspreidingsgebied van het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad. Er wordt een vaste dag gekozen: de eerste zondag na Pinksteren. Vele vrijwilligers staan klaar om dit evenement tot een succes te maken. Tot op de dag van vandaag is De Ronde een niet meer weg te denken evenement op de jaarlijkse fietskalender. Met dank aan een aantal enthousiaste organisatoren en vele vrijwilligers.

32 JAAR LATER: 18 JUNI 2023

De Ronde is in ieder geval nog steeds springlevend. De formule van toen staat ook nu nog als een huis. Wel met de technologie van tegenwoordig: GPS! Dit jaar is er keuze uit 3 afstanden: te weten 50, 80 en 120 km. Deze routes zijn niet meer uitgepijld, maar alleen via GPS te fietsen. Daarnaast is er een graveltocht van circa 80 km die uitsluitend via GPS te fietsen is. De familietocht is vervallen en is nu een route van 50 km die gepild is voor de sportieve en beginnende racefietser.

Tot de 18e !

WTC Café Wilhelmina

e-max.it: your social media marketing partner